Natuurspeeltuinen
Bureau Fonkel ontwerpt al sinds 1999 natuurlijke speelterreinen. Belangrijkste uitgangspunten daarbij:
Natuurlijk samen spelen
Een speelplek is het leukst als iedereen mee kan doen, ook als je wat minder handig bent met je armen of been. Of wat minder goed kunt zien. Niet dat àlles voor ìedereen geschikt is, dat kan niet. Maar wel dat er voor iedereen een uitdaging is te vinden, op een plek waar je samen met je vrienden en vriendinnetjes kunt spelen.
De hele omgeving doet mee
We gaan niet uit van een neutrale ondergrond met toestellen, maar kijken naar de mogelijkheden van een terrein om er een totaal ‘speellandschap’ van te maken. Door te werken met verschillende grondafwerkingen, heuvels, waterelementen, wilgentenentunnels en halfhoge muurtjes, concentreert het spel zich niet rond 1 of 2 toestellen, maar wordt de hele omgeving optimaal bespeelbaar.
Liever spelaanleidingen dan ’t spel voorschrijven
We hebben een voorkeur voor elementen waarmee een kind zelf hun eigen spel kunnen verzinnen, waarmee ze steeds weer op een andere manier kunnen spelen. Bijvoorbeeld ‘palendoolhof’ waar ze zich verstoppen, tikkertje mee doen en wat met een doek een huisje wordt. Het liefst betrekken we zo ook schuttingen, ondergrond en zitelementen bij het spel.
Natuur! We werken veel met natuurlijke elementen,
zoals gras, grond, hout, zand en water. Met bomen en struiken en planten (uiteraard aangepast aan de mogelijkheden m.b.t. onderhoud). Natuur heeft kinderen veel te bieden: Natuurlijke elementen veranderen het hele jaar door en laten je zo de afwisseling van seizoenen voelen. Van dag en nacht, van warm en koud. Contact met natuur vergroot het besef van tijd, van groei en van kwetsbaarheid. Dus vind je in onze tuinen naast zand- en waterspel ook zacht ezelsoor, heerlijk ruikende rozemarijnstruiken of de prachtig bloeiende passieflora…